torstai 27. elokuuta 2015

Kasvissarjat

Kasvissarjat
Perussarja on vihreän kasvissalaatin pohjaraaka aineeksi sopiva kasvisryhmä.

Yhdistelmäsarja
yhdisteimäsarja koostuu kahdesta  vihreästä lehtikasvisksesta.

Viherpohjat
Viherpohjissa on kahta tai kolmea vihreää kasvista,jotka on sekoitettu yhteen

Tehostevärjätyt viherpohjat
Viherpohjaa voidaan uudistaa panemalta siihen hyvin pientä määriä voimakasta vastaväriä.

Yleisimpiä perussarjan raaka-aineita ovat keräkaali, jäävuorisalaatti, kiinankaali, savoijinkaali, kukkakaali, punakaali, ja erilaiset lehtisalaatit.

Terävaihtoehdot ( mm ) perussarjan raa-aineiden leikkaamiseen 
Jäävuorissalaatti  Tehoviipaleterä 2, 4,5 tai 10      Pese leikattuna
Kiinankaali         Tehoviipaleterä 1,5 ,2 ,4,5          Pese leikattuna, kantaosasta tilee ohuita viipaleita.
Keräkaali       Tehoviipaleterä 1, Raastin 3,7 tai 8 Leikkaa kaali 1-2 cm lohkoiksi, Käytäraastinta kovalle talvikaalille, käytäraastinta kesä- ja syyskaalille.
Kukkakaali    Raastin 3, 4,5 tai 7, 8     Lopputuloksesta tulee hienojakoinen pehmeä raaste.
Punakaali         Tehoviipaleterä 1,5   Leikkaa kaali 1-2 cm lohkoiksi, raastin 3 Lopputuloksesta tulee pehmeä raaste. raastin 4,5 Lopputuloksesta tulee pehmeä raaste. raastin 7 tai 8  Lopputuloksesta tulee iso karkea  raaste.
Savoijinkaali   Tehoviipaleterä1 Leikkaa kaali 1-2 cm lohkoiksi,Tehoviipaleterä2 cm lohkoiksi,Raastin 7,8 Lopputuloksesta tulee kiharainen pehmeä raaste.
Lehtisalaatit    Leikataan käsin  Lehtisalaatin solujännitys on kunnossa. Leikkaa salaatit viiltäen.

Yhdistelmäsarja
Yhdistelmäsarja koostuu kahden vihreän lehtikasviksen yhdistelmästä.









Tehoste värjäys
Piristävä lisä vihherpohjiin saadaan käyttämällä tehostevärjäystä, jossa vihreän aineksen lisätään pieni määrä kirkasväristä kasvista. Väri herättää asiakkaan huomion. Jo hyvin vähäisellä määrällä punaista, keltaista tai oranssia väriä saadaan vihreään pohjaan lämpimiä, kirkkaita sävyjä. Lilan sävyillä, viininpunaisilla ja mustalla taas saadaan tummia, kylmiä sävyjä ja syvyyttä. Kun värikkäitä raaka-aineita sekoitetaan toisiinsa, kasvisten värien pitäsi säilyä seoksessa, puhtaan. Runsaasti väriä päästävistä kasviksista huuhdotaan kylmällä vedeltä irrallinen väriaines pois ennen sekoittamista. Leikattu raaka-aine pannaan reikävuokaan ja kylmä. Juokseva vesi lasketaan siitä nopeaasti läpi. Sen jälkeen ylimääräisen veden annetaan valua pois ja raaka-aineet sekoitetaan salaatiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti