keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Alkuruoka

Kurpitsa-omenakeitto

Määrä               Aines
1                       sipuli
2                       valkosipulinkynttä
Pala                  tuoretta inkivääriä
1 tl                    korianterin siemeniä
1 tkl                  oliiviöljyä
800 g                tavikurpitsan sisustaa ilman siemeniä
2                       kotimaista omenaa
4 dl                   kasislientä ( gluteenitonta)
2 dl                   omenamehua
0,5 dl                omenahilloa
Ripaus               suolaa

Valmistusohje

 Samettisen pehmeä kurpitsa-omenakeitto on syksyn ehdoton ykkönen.
1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Murskaa korianterin siemenet morttelissa jauheeksi. Kuullota sipuleita, inkivääriä ja korianteria öljyssä kattilan pohjalla hetken aikaa.
2. Leikkaa kurpitsa melonin tavoin kuorettomiksi lohkoiksi. Poista siemenet ja pehmeä keskus ja leikkaa heldelmäliha pienemmiksi paloiksi. Kuori ja poista omenoista siemenkodat. Paloittele omenat.
3. Lisää kattilaan kurpitsanpalat, omenat ja kasvisliemi. Anna ainesten kiehua hilijalleen, kunnes kurpitsat tuntuvat täysin pehmeiltä.
4. Lisää joukoon omenamehu, hillo ja ripaus suolaa. Soseuta keitto tasaiseksi. Paahda kuivalla pannulla kurpitsasiemeniä ja tarjoile keitton koristeena.




Patonki
 Raaka-aineet               Määrä
Vettä                             1,000 kg
Hiivaa                           0,070 kg
Suolaa                           0,025 kg
Sokeria                          0,050 kg
Vehnäjauhoja                 1,700 kg
Kokonaismäärä             2,840 kg
Valmis määrä                2,000 kg

Taikinan valmistaminen

1 . Ota esille raaka-aineet ja välineet.
2. Laita yleiskoneen kulho ja taikinakoukku paikalleen.
3. Mittaa kattilaan kylmä vesi ja lämmitä se + 37 astetta
4. Laita vesi yleiskoneen kulho. Murenna hiiva veteen.
5. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
6. Lisää suola, sokeri ja puolet jauhoista.
7. Sekoita
8. Lisää loput jauhot.
9. Sekoita taikina tasaiseksi.
10. Anna taikinan kohota 20-30 minuuttia leivinliinan alla.

Leipominen

1. Ota 2 patonkipeltiä ja voitele ne ruokaöljyllä.
2. Ripottele pöydälle jauhoja.
3. Punnitse taikinasta 0,350 kg: n paloja.
4. Vaivaa palat pöydällä kiinteiksi.
5. Kauli taikinapaloista suorakaiteen moutoisia levyjä ( 48*20 cm ). Lisää mahdollinen täyteraaka-aine,esimerkiksi hienonnettuja yrttejä)
6. Kääri levyt pitkältä sivukta rullalle.
7. Nosta patongit pellille, sauma alaspäin.
8. Anna patonkien kohota.

VINKKI! voit korvata osan vehnäjauhoista hiivaleipä- tai grahamjauhoilla.

Paistaminen

1. Aseta yhdistelmäuunin lämpötilaksi + 200 astetta ja valitse kiertoilmatoiminto.
2. Leikkaa patonkien pintaan viillot.
3. Kypsennä patonkeja noin 10-15 minuuttia.

Lisää muunnoksen raaka-aine ennen taikinalevyjen rullaamista.
Lisää perusohjeeseen

Juustopatonki            Juustoraastetta              0,160 kg
yrttipatonki               Hienonnettuja yrttejä    0,080 kg
Valkosipulipatonki   Valkosipulimurskaa       0,040 kg







1 kommentti: